Oletko joskus törmännyt tilanteeseen, jossa esseesi tai oppimistehtäväsi on hylätty siitä syystä, että se on annettua ohjeistusta pidempi?

Yleensä essee ja oppimistehtävä on mitoitettu tiettyyn sivumäärään. Toisaalta mitoitus saattaa tuntua hieman hassultakin, sillä myös opiskelijoiden kirjoitustyylit ovat erilaisia. Tiivis kirjoittaja voi saada olennaisen sanottua jo alle kymmenessä sivussa, kun lavertelijalta samaan menee 20 sivua.

Minun mielestäni noin parin sivun ylitys tai alitus ei ole tämän vuoksi merkityksellistä. Tärkeintä on hyvä sisällöllisesti hyvä työ, jossa myös muotoiluohjeita on noudatettu.

Mutta. Rakas pitkien esseiden tekijä. Mietihän asiaa myös opettajasi ja ohjaajasi kannalta.

Annetut sivumäärät perustuvat normaalisti tehtävän opintopistelaajuuteen. Opettaja saa työtunteja kokonaisuuden laajuuden perusteella. Jos siis toistuvasti opiskelijana viittaat kintaalla ohjepituuksille ja kirjoitat tuplasti annettua ohjetta pidempiä esseitä, ei opettaja saa sen tarkistamiseen kuitenkaan tuplatunteja. Viet ylimääräisellä työllä hänen työaikaansa. Se on pois jostain muusta.

Jokainen voi helposti arvata, että 20-sivuisen tekstin lukemiseen menee noin puolet enemmän työaikaa kuin kymmensivuisen.

Innokkaana kirjoittajana tiedän yhden syyn, mikä johtaa ylipitkiin teksteihin. Lahjakkaana kirjoittajana itsevarmalla otteella ja loogisesti etenevällä pitkällä tekstillä on suhteellisen helppoa hämätä lukijaa. Teksti vaikuttaa paremmalta kuin se todellisuudessa onkaan.

Moni opettajista taipuu, joustaa, lukee ja arvioi ylipitkän työsi kiltisti. Ylimääräisestä pituudesta tulee toki yleensä miinuspisteitä. Ohjeet on tehty noudattamista varten. Annetun sivumäärän ylittäminen puolella saattaa olla myös hyvä kriteeri hylätä koko työ ja pyytää se uudestaan annetussa laajuudessa.

Opettajien työaikaa on kiristetty ja kiristetään varmasti jatkossa edelleen. Jossain vaiheessa ollaan tilanteessa, jossa joustoon ei enää ole mahdollisuutta.Silloin uudelleenkirjoituspyyntöjä alkaa varmasti sadella nykyistä laajemmin.

Työpäivän tunnit on useimmilla jo käytetty ja vuorokaudenkin tuntimäärä on rajallinen. Ja niitä ei saa lisää, vaikka tahtoa kuinka löytyisi. Kannattaa siis noudattaa annettuja ohjeita ja laajuuksia. Se voi olla sinullekin pienimmän vaivan tie.

blogi3
Kuva: Heli Antila.

 

Advertisement