Tänään työpäivän aamu lähti sujumaan kuin siellä kuuluisassa vaasalaiskylässä. Olin eilen saanut toimeksiannon ja lähdin heti aamusta kyselemään tarjouksia yhteistyökumppaneiltani. Oma ajatukseni oli saattaa tarjouspyynnöt nopeasti maailmalle ja paneutua sitten muihin töihin.

Todellisuus saattaa kuitenkin joskus olla taruakin ihmeellisempää, sillä kului ainoastaan vajaat kolme varttia työpäiväni aloittamisesta, kun olin jo laskemassa uudelle hankkeelle kokonaisbudjettia. Kaikki tarjoukset olivat tulleet.

Ihan näin nopeaa toimintaa en ollut osannut odottaa villeimmissä kuvitelmissanikaan, mutta tiedostin kyllä sen, että viimeistään seuraavana aamuna tarjoukset olisivat hyppysissäni. Olivathan kyseessä vakituiset yhteistyökumppanini.

Vakituinen yhteistyökumppanuus minun kanssani tarkoittaa muun muassa sitä, että asioissa ei turhaan vitkastella eikä sovituista aikatauluista myöhästytä KOSKAAN ilmoittamatta, ei minuuttiakaan.

Tiukka aikataulujen noudattaminen kumpuaa uutistoimittajan vuosiltani. Lehti meni painoon tietyllä kellonlyömällä ja todellakin se minuutin myöhästyminen tarkoitti käytännössä sitä, ettei jutulla ollut asiaa seuraavan päivän lehteen.

Näin minusta tuli niuhottaja ja tiukkis, mitä aikatauluihin tulee. Opetushommissakin olen yrittänyt selittää opiskelijoilleni, että lähettäisivät mieluummin ajoissa vaikka huonon version kuin täydellisen myöhässä. Huonoa voi aina parannella myöhemmin, myöhästymisen näen vain loukkaavana piittaamattomuutena vastapuolta kohtaan – ellei sitten ole hyvää syytä ILMOITETTUNA deadlinen puitteissa.

Kun työskentelee monenlaisten ihmisten parissa, on tottunut kaikenlaiseen käyttäytymiseen suhteessa sovittuihin aikatauluihin. Usein mietin sitä, miten voi olla mahdollista, että kiireisimmät (ja usein myös urallaan menestyneimmät) henkilöt pystyvät noudattamaan aikatauluja AINA, toimimaan usein jopa paljon odotettua nopeammin.

Sitten keksin: ehkä ovat menestyneet JUURI SIKSI. He kunnioittavat yhteistyökumppania ja tämän aikatauluja, he kunnioittavat yhteisiä projekteja, heidän vuorovaikutuksensa on toista arvostavaa ja heidän toimintansa kielii hyvästä suunnittelusta. Siksi juuri he ovat suosittuja vakituisia yhteistyökumppaneita, meille kaikille.