ampumahiihto
Miesten pikakisa. Kuva: Heli Antila.

Julkista keskustelua seuranneet eivät voi olla tietämättä hallituksen torstaisesta tiedotustilaisuudesta ja yli 500 henkilön tapahtumien peruuttamissuosituksesta. Tuon viestin sain ollessani Kontiolahden ampumahiihtostadionilla vajaa tunti ennen miesten pikakilpailun alkua. Päätös oli se, että kilpailu käytiin suunnitellusti, mutta tyhjille katsomoille. Harmittihan se, sillä en päässyt seinänousulle.

IMG_20200312_140922
Seinänousulla ei yleisöä torstaina näkynyt. Kuva: Heli Antila.

Niin; meiltä kaikilta löytyy heikkouksia. En lähde listaamaan omiani laajemmin, mutta asiayhteyteen liittyen kerron yhden niistä olevan ampumahiihdon. Hurahdin lajin seuraamiseen jo joskus viime vuosikymmenellä. Koska itse hiihdän, on hiihtourheilu minulle tärkeää. Ampumahiihdossa kiehtoo lisäksi vaativuuskerroin – hiihdon lisäksi on osattava myös ampua tarkasti.

Olen saanut selitellä menneinä vuosina työkavereilleni miksi näytönsäästäjänäni on valokuva ampumahiihtäjästä. Todellisuudessa valitsin kuvan, koska se oli minun ottamani ja mielestäni erittäin onnistunut urheilukuva. Laittavathan monet muutkin ottamiaan valokuvia näytönsäästäjäkuviksi. Ei siinä sen kummempaa.

Matkustin siis Joensuuhun ampumahiihtokisojen vuoksi. Olin unelmoinut matkasta viiden vuoden ajan, mutta työ- ja terveystilanteeni mahdollistivat osallistumisen vasta nyt. Tarkoitukseni oli seurata ainakin miesten ja naisten pikakisat ja mahdollisesti jäädä paikalle koko viikonlopuksi. Hieman toisin kävi, sillä todellisuudessa junani lähti paluumatkalle Joensuusta perjantaina jo ennen naisten kisan alkua.

En kuitenkaan myönnä reissuni suoranaisesti epäonnistuneenkaan, vaikka kisatunnelmat jäivät odotettua vähäisemmiksi. Todellisuudessa taisin nähdä ampumahiihtäjiä kolmen päivän aikana enemmän kuin normaalilla kisareissulla – täysin yllättäen ja pyytämättä. Lippuja varatessani en olisi osannut arvata tapaavani huippu-urheilijoita saman käsidesipullon äärellä tai hotellin käytävillä ja Joensuun kaduilla tämän tästä. Mutta kaikenlaista yllättävää sitä matkustavaiselle saattaa sattua ja tapahtua.

Toivottavasti marraskuussa mennään taas – paremmalla onnella. Sillä kyllä ne itse kisatkin kiinnostaisivat. Kaksi on silloin kuitenkin joukosta pois, sillä Kaisa Mäkäräisen ja Martin Fourcaden hienot urat ajatutuivat päätökseensä Kontiolahdella jo nyt.

Fourcade
Martin Fourcade verryttelee torstaina Kontiolahdella. Kisa käytiin lopulta ilman yleisöä. Päivää myöhemmin hän kertoi somepäivityksessään lopettavansa uransa. Kuva: Heli Antila.
Advertisement