Muistan kyllä, miten haasteellisilta teksti- ja lähdeviitteet opiskelu-urani alussa tuntuivat. Olisi ollut paljon mukavampaa kirjoittaa suoraa tekstiä ilman minkäänlaisia viittauksia tekstin sisässä. Luettavuudeltaankin se olisi ollut helpompaa.

Sittemmin opin ymmärtämään viitemerkintöjen merkityksen ja jopa tekemään niitä. Opin jopa oivaltamaan toimitetun teoksen oikeaoppiset merkinnät – niin itse tekstiin kuin lähdeluetteloonkin. Sinäkin voit oppia.

Ensin on ymmärrettävä, milloin on kyse toimitetusta teoksesta.

  1. Toimitetun kirjan tunnistaa muun muassa siitä, että sen kannessa on yleensä merkintä (toim.)
  2. Toimitetussa kirjassa on sisällä useiden eri henkilöiden kirjoittamia artikkeleja. Kirjoittajien nimet löytyvät yleensä niin sisällysluettelosta kuin artikkelien yhteydestäkin.

Kun toimitettua teosta haluaa käyttää lähdekirjana, on oleellista pohtia miettimään sitä, ketä todellisuudessa siteeraa. Ajatukset on luonnollisestikin esittänyt aina artikkelin kirjoittaja – ei koko kirjan toimittaja. Tekstiviitteeseen merkitään siis viitatun artikkelin kirjoittajan nimi, yleisimpien viitekäytäntöjen mukaan sukunimi, vuosiluku ja sivunumero, sulkujen sisälle.

Viittauskäytäntöjä on kuitenkin olemassa lukuisia erilaisia, joten tarkista aina sen laitoksen ohjeet, jolle olet tekstiä tekemässä.

Lähdeluettelossa toimitetun teoksen merkintä aloitetaan samalla sukunimellä, jota on tekstissäkin käytetty. Ensin kerrotaan viitteenä käytetyn artikkelin tiedot ja sen jälkeen mainitaan, missä teoksessa ja millä sivuilla kyseinen artikkeli on ollut.

Toimitetun teoksen lähdeluettelomerkintä voi siis näyttää esimerkiksi tältä:

Mäki­nen, M. 2021. Artikkelin otsikko. Te­ok­ses­sa H. Heik­ki­nen & K. Lahtinen (toim.) Kirjan nimi. Hel­sin­ki: SKS, 41-56.

Viittauskäytäntöjä on kuitenkin olemassa lukuisia erilaisia, joten tarkista aina sen laitoksen ohjeet, jolle olet tekstiä tekemässä.

Vaikka eri korkeakoulujen viittausohjeet voivat hieman erota toisistaan, yhteistä on se, että oman korkeakoulun, tiedekunnan tai laitoksen ohjeista on yleensä olemassa selkeä ohjekirjanen. Sieltä löytyy toimitetun teoksenkin osalta selkeät viittausesimerkit niin tekstissä viittaamiseen kuin lähdeluettelomerkintäänkin.

Ohjekirjasta ei tarvitse opetella ulkoa, mutta sitä kannattaa käyttää aina jokaisen kirjoitustyön yhteydessä. Sieltä löytyvät selkeät ohjeet kaikenlaisten lähteiden merkitsemiseen.

HUPS. Kirjoitin viitemerkinnöistä käyttämättä ensimmäistäkään viitettä. Miksi? Halusin avata asiaa yleisellä tasolla mahdollisimman lyhyesti ja helposti. Toivottavasti onnistuin.

Kuva: Heli Antila.