etätyö
Etätyöpäivän aamulenkillä kuvattua. Kuva: Heli Antila.

Sattuneesta syystä etätyöstä on puhuttu viime päivinä erityisen paljon. On jaettu vinkkejä työn rytmittämiseen ja jopa etäpäivien pukeutumiseen. Ihan kuin kyseessä olisi joku aivan outo ja ihmeellinen asia – niin kuin se monella onkin.

Itse olen maaseudulla asuvana tehnyt etätöitä kotona 1990-luvun alusta asti. En koe olevani erakko; olen tehnyt paljon työmatkoja ja väliin on mahtunut vuosia, jolloin ensisijainen työpisteeni on ollut työnantajani tiloissa – mutta tällöinkin minulla on aina ollut myös työhuone kotona.

Maaseudulla välimatkat ovat pitkiä, joten etätyön järkevyys konkretisoitui itselleni jo sähköpostin yleistyttyä. Oli mahtavaa hoitaa joku asia sähköpostitse muutamassa minuutissa sen sijaan, että olisin ajanut kohteeseen tunnin, keskustellut ja ajanut takaisin toisen tunnin. Etätyö lisäsi tehokkuutta ja aikaa muille työasioille jäi paljon enemmän.

Seuraan nyt kiinnostuneena etätyökeskustelua ja ennusteita siitä, että tästä työn tekemisen mallista voisi monelle tulla uusi normaali. Se olisi hieno asia. Säästyisi aikaa, rahaa ja ilmastoa.

Ymmärrystä etätyötä kohtaan ei ole ollut mielestäni yleisellä tasolla riittävästi. Vuosien varrella olen saanut lukuisia kutsuja varttitunnin palavereihin yli sadan kilometrin päähän. Enää vuosiin en ole mennyt, vaan olen pyytänyt Skype-yhteyttä. Usein se on järjestettykin, mutta olen valitettavasti huomannut senkin, että keskuskaupungeissa kaikki eivät näe verkkoyhteyksiä tarpeelliseksi tai edes osaa ja halua käyttää niitä. Omasta näkökulmastani on sulaa hulluutta matkustaa yksisuuntaiseen tiedottavaan palaveriin, jossa aina ei ole mahdollista edes esittää omaa kommenttia.

Skype ei kuitenkaan aina korvaa kaikkea. Monissa tilanteissa yhteinen suunnittelu livenä on tärkeää, mutta tiimityö työpaikoilla ei tarkoita kaiken tekemistä AINA yhdessä. Yhteisissä palavereissa suunnitellaan ja annetaan palautetta, mutta kyllä se työn raakaversio täytyy usein tehdä ihan itse ja yksin. Tällöin rauhallinen ja tehokas työ saattaa onnistua parhaiten juuri siellä kotitoimistossa.

Muistettava on sekin, että etätyö ei sovellu kaikille. Kaikilla ei ole kotona työskentelyyn soveltuvia tiloja, eivätkä kaikki pysty motivoitumaan työhön kotiympäristössä. Tiedän myös paljon ihmisiä, jotka eivät haluaisi tuoda työn stressitekijöitä kotiin. On myös paljon ammatteja, joissa etätyö ei ole edes mahdollinen. Varsin ymmärrettäviä perusteita kaikki. Silti pidän hyvänä sitä, että nyt monille tarjoutuu mahdollisuus kokeilla etätyötä. Ehkä se ei olekaan niin kamalaa kuin on kuvitellut.

Oman kokemukseni mukaan suurin etätyön uhka on se, että työtä tulee tehtyä liikaa ja tauotus unohtuu, pahimman flow:n aikana jopa ruokailu. Kotitoimistossa keskeytyksiä tulee vähemmän. Työkaverit eivät tule jutustelemaan tai pyydä kahvitauolle, vaan koko päivä on yleensä sataprosenttista tiukkaa keskittymistä työasioihin. Ja se on aika kuluttavaa.

Pukeutumiskysymykseen minulla on eriävä mielipide. Videoyhteyksissä siisti paita on tarpeen, mutta mahdollisimman mukava ja rento mukava työasu on yksi etätyön parhaita puolia. Inspiraatio on parhaimmillaan kun ei kiristä eikä purista.

Moni pelkää yksinäisyyttä, mutta Skypen, puhelimen, sähköpostin ja erilaisten verkkoympäristöjen kautta etätyöntekijä saattaa todellisuutessa olla helpostikin jopa yli sadan henkilön kanssa yhteydessä päivittäin. Kokemuksesta voin sanoa, että ei se kovin yksinäiseltä tunnu. Usein puhelin, sähköposti ja pikaviestit kannattaakin laittaa äänettömälle, jotta ylipäätään pystyy keskittymään tekeillä oleviin asioihin.

Etätyöstä puhuttaessa yksi asia jää usein sivuun keskusteluissa. Työpiste kotona vaatii usein hyvät verkkoyhteydet ja ne eivät ole ilmaisia. Myös työhuoneesta kodin yhteydessä aiheutuu kiinteitä kuluja, sähkö ja mahdollinen tulostus maksavat myös. Myös vakuutukset saattavat jäädä työntekijän itsensä kontolle. Etätyöntekijä tarvitsee kunnon laitteistot ja yhteydet voidakseen työskennellä tehokkaasti, joten vaikka työmatkat jäävätkin pois, ei etätyön tekeminen ole työntekijälle suinkaan ilmaista.

Olen kirjoittanut usein aikaisemminkin etätyötä ja etäopiskelua sivuavia artikkeleja blogiini. Toivottavasti niistä on apua sinulle, jos koet oman etätyöskentelysi haasteelliseksi.

Advertisement