Aamukahvia juodessa ajatus jäi pyörimään päähäni. Pää tuntui ukkosta hautovan ilman vuoksi tavallistakin raskaammalta. Onnistunkohan sössimään lomani tänäkin kesänä, vaikka nyt oli tarkoitus levätä oikein kunnolla? Mistään kaaoksesta ei ole kyse, mutta pieniä keskeneräisiä asioita on käsillä paljon.

Aikataulut eivät pakkaa päälle kesäkuussa tai edes heinäkuun alkupäivinä, mutta elokuun kalenteriin on jo merkitty aivan muita asioita. Itse teen mieluummin asiat valmiiksi ennen kuin jään lomalla. On karmeaa aloittaa työt loman jälkeen kauhealla minuuttiaikataululla ja jo valmiiksi ylityöllistettynä.

Muutama suunniteltu lomapäivä on siis jo vaihtunut ja vaihtumassa osittaiseksi työpäiväksi. Minua ei ole kukaan siihen painostanut, kyseessä on oma valinta. Asiaan sisältyy kuitenkin suuri riski. Tähän ikään mennessä olen huomannut, että työpöytää ei saa koskaan tyhjäksi. Vaikka kuinka piilottelisit kotitoimistosi uumenissa, joku muistaa sinut aina. Kun kuljen edelleen some- ja viestikanavat avoimina, pakkaa sieltä työntymään rinnalle uusiakin pieniä töitä. Ei niitä kaikkia voi siirtää elo-, syys- tai lokakuulle. Joidenkin osalta keväällä 2024 on jo liian myöhäistä.

Mihin sitten päädyin lomansössimisajatusteni kanssa?

En piiloutunut peiton alle. En myöskään kiirehtinyt työhuoneeseen heti aamukahvin jälkeen. Minä lähdin pyöräilemään aurinkoiseen kesäaamuun. Tekosyynä oli viedä metalliroskat ja päästä eroon pään jomotuksesta harrastammalla liikuntaa. Siitä se sitten lähti. Kun rakkaalle harrastukselle antaa pikkusormen, niin…

Paras mahdollinen ratkaisu. Parin tunnin päästä heinäkuun kalenteri ja tekemättömien töiden lista eivät enää näyttäneetkään yhtä täysiltä. Suihkunraikkaana ja pirteänä oli mukava hipsia paljain jaloin ilmastoituun työhuoneeseen kitkemään tekemättömien töiden listaa yksi kerrallaan. Tulkoon rajuilma tai ei, ehdin kerätä aamun kauniita rentouttavia auringonsäteitä. Olo ei tunnu enää yhtä väsyneeltä. Työasioihin on helppo keskittyä ja ne tuntuvat tavallistakin kiinnostavammilta.

Syntyi myös inspiraatio kirjoittaa tämä teksti.

Loma tai ei, muista, että kesä on tässä ja nyt. Aina ei tarvitse matkustaa kauas virkistyäkseen. Lomalla ei tarvitse suorittaa, vaan voi iloita pienistä kesäisistä asioista oman maun mukaan. Jo parin tunnin pyörälenkki auttaa löytämään värit uudelleen ja tuo hyvän fiiliksen loppupäiväksi.

Ja ne työtkin sujuvat nopeammin.