”Kulttuurimme pitäisi muuttua siten, että alkaisimme kokeilla enemmän asioita, tehdä juttuja vaikkei niiden lopputulosta voi ennakoida.” (Hämäläinen 2015)

Luin viime viikolla Pekka Hämäläisen kirjan ”Johda mielelläsi”. Persoonan peliin laittamisesta ja innostuksen ilmapiiristä olen toki kuullut aiemminkin monenlaisia ajatuksia. Silti teemasta oli mielenkiintoista lukea myös lisää.

Hämäläinen puhuu luovuuden kaavasta: ensin tulee kyky nähdä ja tehdä havaintoja. Mutta näkemisestä ei osatakaan luontavasti siirtyä näkemisestä tekemiseen. Hyvät visiot jäävät siis arjessa toteuttamatta. Ideoista ei kasvakaan innovaatioita.

Näin viikon alkajaisiksi on siis hyvä peräänkuuluttaa rohkeutta tekemisiin

– virheidenkin uhalla. Hämäläisen sanoin: ”epäonnistuminen kohdistuu ihmiseen, kokeilemin kohdistuu tekemiseen.”

”Mutta mikä epämukavuusalue tuntematon on? Sehän voi tuoda vaikka mitä uutta tullessaan, hyviä toimivia ratkaisuja, jotka löytyvät juuri kokeilun tuloksena.” (Hämäläinen 2015)

***

Hämäläisen kirjan luettuani jäin kuitenkin pohtimaan erityisesti mentaalivalmennuksen roolia ja ryhmän johtamista oman itsensä johtamisen kautta. Mielessä sekavina pyörivät kielteiset ajatukset nokittavat helposti myönteisen matkan kohti tavoitetta. Ja näin hyvä suoritus hyytyy matkalla.

Opettajanakin kritisoi helposti opiskelijan toimintatapoja, jos tehtäväpalautukset venyvät yli deadlinerajojen. Entäs jos en itse valmentajana olekaan korostanut aikataulujen merkitystä riittävästi? Entäs jos en itse valmentajana annakaan palautetta tehtävistä riittävän nopeasti (tai riittävästi)? Omia toimintatapojaankin on syytä pysähtyä miettimään ongelmatilanteiden edessä.

Myös itseensä kannattaa tutustua paremmin.

***

Lähde: Hämäläinen, P. 2015. Johda mielelläsi. Sisäisen voiman työkalupakki esimiehille ja valmentajille. Helsinki: Auditorium.

Advertisement