”Ilman tapahtumia ei tapahdu mitään.”
Tapahtumateollisuus ry järjesti eilen mielenilmauksen tapahtumien puolesta. Sosiaalisessa mediassa moni tuki mielenilmausta muuttamalla profiilikuvansa punaiseksi. Myös muutamat tapahtumatalot muuttivat valaisunsa punaiseksi.
Tapahtuma-ala ansaitsee nyt kaiken huomion. Korona-aikana tapahtumat ovat joutuneet paheksunnan kohteeksi koronalinkona, vaikka ymmärtääkseni tartuntoja on saatu enemmän lomamatkoilta, terasseilta ja yksityisiltä juhlilta kuin itse tapahtumista.
Tapahtumat kiellettiin 13.3.2020. Muistan hetken hyvin. Olin Kontiolahden ampumahiihtostadionilla ja miesten ampumahiihdon maailmancupin pikamatka oli alkamassa vajaan tunnin päästä. Lähes kaikki yleisö oli jo stadionilla; osa katsomossa ja osa ladun varressa. Kuulutusten ja järjestysmiesten sanoma oli selkeä. Stadionalueelta tuli poistua, sillä kisa käytäisiin tyhjälle katsomolle. Onneksi stadionin ulkopuoliselta metsäalueeltakin näki kisan.

Korona on osoittanut varmasti kaikille selkeästi sen, mitkä asiat omassa vapaa-ajassa ovat tärkeitä. Rajojen sulkeminen ja matkustuskielto eivät ole itselleni tuoneet tuskaa, mutta tapahtumien vähäisyys on harmittanut. Onneksi en asu aivan vilkkaimmalla korona-alueella, joten pääsin kesän aikana käymään turvallisesti muutamassa konsertissa, urheilukisoissa ja taidenäyttelyissä. Kaikilla ei ollut tähänkään mahdollisuutta.
Tapahtuma-ala työllistää paljon enemmän ihmisiä kuin helposti ajattelemme. Lomautukset ja osa-aikatöiden perumiset ovat koskeneet monia. Alan yrittäjät ovat ahdingossa, sillä järjestettyjen tapahtumienkin sallitut yleisömäärät ovat ovat olleet liian pieniä, jotta tapahtumat tuottaisivat voittoa. Ja tapahtumattomuus on säteillyt myös matkailu- ja ravintolapuolelle.
”Kyseessä on 2,35 miljardin arvoinen toimiala, josta uhkaa koronakriisin vuoksi kadota kuluvana vuonna jopa 1,5 miljardia euroa. Lomautettujen työntekijöiden ja vailla työtä olevien yksinyrittäjien määrä on noin 9000 henkilöä. Lisäksi kuluneen kesän aikana jäi työllistämättä jopa 136 000 tapahtumien tilapäistyöntekijää.” (Tapahtumateollisuus ry)
Eilisessä mielenilmauksessa Tapahtumateollisuus ry vaati hallitukselta tukea alan yrityksille. Omat puheenvuoronsa käyttivät Tapahtumateollisuuden lisäksi festivaali- ja keikkajärjestäjät, messujen ja yritystapahtumien edustajat, artistit, työntekijät sekä urheilun ja hengellisten tapahtumien järjestäjät. Puheenvuorot lähetettiin suorana Tapahtumateollisuuden Facebook-sivun kautta.
Mielenilmaisuukseen tulevia kehotettiin ehdottomasti pitämään turvavälejä. Tällä haluttiin osoittaa, että tapahtumien järjestäminen voi olla turvallista myös korona-aikana.

Tänä vuonna ei maailmantähtiä Suomessa nähty.
Kuva: Heli Antila.
Korona-aikana monet tapahtumajärjestäjät ovat järjestäneet verkkovälitteisiä tapahtumia. Muutamaan olen osallistunut, mutta ainakaan itse en pääse kotisohvalla fiilikseen. Kaipaan oikeita tapahtumia livenä. Jokainen urheilukilpailuissa käynyt tietää, mitä eroa on seurata suorituksia paikan päältä tai televisiosta. Konserteissa fiilis on vielä huomattavasti vaikeampaa löytää videovälitteisesti.
Pienten tapahtumien järjestäminen mahdollistui kesäkuusta alkaen. On ollut ikävää lukea, miten tapahtumiin osallistuneita on syyllistetty vastuuttomasta käytöksestä. Erityisjärjestelyt ovat taanneet sen, että tapahtumista on voinut nauttia turvassa. Silti tapahtumiin osallistunut ei juuri uskalla kertoa kenellekään osallistuneensa. Häntä olisi pidetty pahiksena.
Ikävät stereotypiat ovat nostaneet päätään. Voin puhua vain omasta puolestani, mutta ainakaan minä en mene konsertteihin bilettämään, vaan katsomaan artistien esiintymistä. Voin valita itse paikkani, josta konserttia seuraan. En välttämättä edes keskustele tapahtumassa juuri kenenkään kanssa, koska en mene sinne tapaamaan tuttaviani – vaan katsomaan sitä esiintyjää.
Tungosta saattaa ympärilläni olla todellisuudessa huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa kauppakeskusten alennusmyynneissä, kaupunkiliikenteen busseissa tai ravintolaterasseilla. Ainakin näin korona-aikana kun turvavälejä tulee tosissaan mietittyä.
Toivon lämpimästi tapahtuma-alalle kaikkea hyvää. Toivon, että erilaisten tapahtumien moninaisuus ja merkitys ymmärretään ja alan toimintaedellytyksiä tuetaan niin, että voimme jatkossakin osallistua taas isoihinkin tapahtumiin.
Michael Monroe soitti koronakesänä Sami Yaffan ja Costello Hautamäen kanssa, kun bändin amerikkalaiskitaristit eivät päässeet Suomeen. Kuva: Heli Antila.