Peruskoululaiset ovat siirtyneet etäkoulusta lähiopiskeluun, mutta toisen ja korkea-asteen opiskelijoilla etäopiskelu jatkuu. On myös mahdollista, että peruskoululaisillakin on toisen tautiaallon myötä jossain vaiheessa edessään paluu etäkouluun.

Olen viime viikkoina pohtinut paljon pedagogiikan ja yritysmaailman hyvien käytäntöjen yhdistämistä. Koululainen siirtyy opiskelemaan etänä, on hänellä aamun alkaessa edessään projekti nimeltä ”koulu ja uuden oppiminen”. Auttaisivatko kouluprojektin suunnittelua projektinhallinnan työkalut?

Lähestyn asiaa tässä blogitekstissä yhden projektinhallinnan helpon työkalun kautta. Tämä malli on helppoutensa ansiosta hyödynnettävissä vaikka eskarilaisilla. Kyseessä on Kanban. Kanban sai alkunsa Japanista Toyotan tehtailta, jossa tehtaan toimintaa pyrittiin tehostamaan muun muassa sen avulla. Kanban on osa Lean-ajattelun mukaisia työkaluja. Puhutaan projektinhallinnan ketteristä menetelmistä.

Mitä Kanban sitten tarkoittaa?

Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että päivän, viikon tai kuukauden tehtäväsi on jaettu kolmeen osaan:

1. Tekemättä olevat työt

2. Tekeillä olevat työt

3. Valmiit työt

Kouluviikko alkaa siis sillä, että listaat kohtaan yksi kaikki ne asiat, jotka sinun on tehtävä tulevan viikon aikana. Lisätehtävien tullessa, lisäät ne heti sarakkeeseen yksi. Voit tehdä tämän oman makusi mukaan digitaalisesti esimerkiksi ilmaisen Trello-ohjelman avulla. Myös monia muita Planner– tai To do -tyyppisiä ohjelmia on saatavilla. Jos käytät mieluummin värikkäitä paperilappuja, tussitaulua tai suttupaperia, soveltuvat ne tähän tarkoitukseen aivan yhtä hyvin.

Kun olet merkinnyt kaikki koulutehtävät ensimmäiseen sarakkeeseen, voit valita missä järjestyksessä alat niitä tehdä. Osa aloittaa mielellään vaikeimmista tai epämiellyttävimmistä, toiselle on tärkeää saada lista aluksi lyhenemään mahdollisimman nopeasti. Voit ihan itse valita järjestyksen, jos kaikkien tehtävien deadline on sama.

Kun tehtävä jää kesken, siirrä se sarakkeeseen kaksi. Näin muistat myöhemmin palata sen pariin. Jos saat tehtävät yhdellä istumalla valmiiksi ja palautettua, voit siirtää sen suoraan sarakkeeseen kolme. Pienentyvää ykkössaraketta ja kasvavaa kolmossaraketta seuraamalla voit päivittäin tarkistaa, etenetkö riittävän nopeassa aikataulussa.

Opettaja. Toivottavasti yllätyit iloisesti ja voit todeta, että opetitkin tämän omille oppilaillesi. Mallin toteuttaminen helpotti mukavasti sinunkin työtäsi, eikö vain?

kanban
Kuva: Heli Antila.

 

 

Advertisement