Viime vuosina on puhuttu keskittämisestä ja myös keskitetty paljon. Isompia yksiköitä perustellaan yleensä säästösyillä. Yksittäinen Excelin sarake yleensä pieneneekin, mutta lopputuloksessa säästöä ei aina nähdä. Isossa yksikössä kulut sekoittuvat kokonaisbudjettiin.
Mietitään yhtenä esimerkkinä kyläkoulun lakkauttamista. Suurimmat kulut koulussa ovat opettajien ja muun henkilöstön palkat, kiinteät tilakulut käyttökustannuksineen sekä matkat. Kun koulu lopetetaan, henkilöstöä ei yleensä irtisanota; palkkasäästöjä ei siis tule.
Jos tilat jäävät kuntaomistajan käyttöön, saatetaan pientä säästöä saada lämmitys- ja siivouskulujen vähenemisestä, mutta käyttämättömänä kiinteistön kunto ja arvo laskee. Jos koulua tarvitaan esimerkiksi harrastuspiirien käyttöön, kulusäästö on olematon. Se vain ei näy enää opetussektorin kuluna.
Oppilaiden matkakulut eivät lopetustilanteessa ainakaan vähene. Lähikoulun lakkautuksen myötä taksit kuljettavat oppilaat usein edelleen vanhalle koululle, josta linja-auto sitten jatkaa isomman ryhmän kanssa uudelle koululle.
Jos bussissa on tilaa, kulut eivät menomatkalla kasva. Paluumatkalla pienet koululaiset täytyy kuitenkin tuoda kotiinsa eri kuljetuksilla yläkoululaisten kanssa, siitä pitää huolen perusopetuslaki. Nämäkin kulut kuitenkin sekoittuvat ison koulun yleisiin kuluihin, joissa kerroin lasketaan isommalla oppilasmäärällä.
Onko iso koulu automaattisesti vain ja ainoastaan hyvä?
Jos mietitään kiusaamista, sosiaalisia ongelmia, oppilaan tuen tarvetta – tai vaikkapa tartuntatautien leviämistä ja siihen liittyviä erityisjärjestelyjä, ollaan isoissa ja pienissä kouluissa täysin erilaisessa tilanteessa.
Pienessä koulussa oppilasryhmät ovat jo valmiiksi pieniä ja kasvottomuuden sijaan jokainen oppilas tarpeineen tunnistetaan. Siellä on turvallista aloittaa koulutiensä. Jos pandemioista tulee uusi normaali, niin en yllättyisi lainkaan siitä, että yhä useammat vanhemmat haluaisivatkin alaluokkalaiset lapsensa pienen kouluun. Erikoistua ehtii ehkä myöhemminkin.
Tänään aloitetaan lähikoulu jälleen pitkän tauon jälkeen. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja väittäessään, että kyläkouluilla pienet opetusryhmät, turvavälit ja käsihygienia ovat huomattavasti helpompi järjestää kuin satojen oppilaiden isoissa kouluissa.
Mukavaa koulupäivää kaikille!
