Opinnäytetyö tai gradu on yleensä ihmiselle ensimmäinen tieteellinen kirjoitustyö. Opiskelupolun varrella on toki tullut kirjoiteltua aiemminkin esseitä ja tutkielmia, joten ihan uuden edessä ei olla. Lopputyö tuntuu merkitykselliseltä, sillä tutkintotodistusta ei ole luvassa ennen sen valmistumista.

Monille opinnäytetyö näyttäytyykin valtavana peikkona. Ohjaajat ja vertaisryhmät antavat tukea, mutta monelle tarjottava tuki ei riitä. He kokevat jäävänsä yksin valtavan työtaakan alle. Paineet voivat olla valtavat: lopputyöllä pitäisi osoittaa pätevyytensä ja ehkä sen avulla voisi saada myös jalkansa oven väliin työtilaisuuksiakin ajatellen.

Tavoitteena monella onkin työn alkuvaiheessa olla erittäin hyvä ellei täydellinen.

Työskentelyn myötä tavoitteet usein realisoituvat ja monelle riittäisi lopulta läpäisy edes kohtuullisella arvosanalla. Sekin saattaa tuntua ylipääsemättömältä.

Mikä avuksi?

1. Aseta välitavoitteita. Opinnäytetyö ei ole maailman suurin työ. Vaikka se tuntuisikin laajalta, pilko työsi pieniin osiin ja aseta työllesi välitavoitteita. Tavoite 1: tutkimuskysymysten määrittely, tavoite 2: taustateorian hankinta, tavoite 3: tutkimuksen teko jne.

2. Hyödynnä vertaisryhmää. Ohjaajat eivät välttämättä enää muista omakohtaisia opinnäytekokemuksiaan. Moni opiskelija kaipaa konkreettisia ohjeita ja suoraa palautetta. Usein toisen opiskelijan kanssa kieli on yhteinen ja opiskelukaverin tuki voikin olla merkityksellinen.

3. Selvitä jos et tiedä. Ohjaajaltasi voit aina kysyä. Lisäksi kirjastosta löytyy paljon metodioppaita, joista saattaa löytyä apuja. Korkeakoulujen omat opinnäyteohjeistuksetkin ovat usein selkeitä ja hyviä tietopaketteja, joista löytyy apua niin sisällölliseen työskentelyyn kuin muotoseikkoihinkin.

4. Tee työtäsi eteenpäin. Opinnäytetyön teko on prosessikirjoittamista. Teksti ei välttämättä tule aina sellaisenaan lopulliseen versioon. Onkin tärkeää, että viet työtäsi eteenpäin etkä jää junnaamaan paikoilleen. Lukuisia ammattikorkeakoulun opinnäytetöitä ohjanneena voin vakuuttaa, että ohjaajan on huomattavasti helpompi antaa palautetta jo tehdystä osuudesta kuin pelkistä suunnitelmista.

Uskalla näyttää ohjaajallesi myös keskeneräisiä versioita. Näin suuntaa voidaan vielä muuttaa, jos työ on menossa väärään suuntaan.

Tänä keväänä moni opinnäytetyöntekijä on uuden tilanteen edessä, sillä kaikki ohjaus on nyt verkkovälitteistä. Ei kuitenkaan ole syytä huoleen. Paljon opinnäytetöitä on valmistunut jo aiemminkin verkkovälitteisen ohjauksen avulla – ja lopputulos on ollut onnistunut. Digiloikka tehtiin korkeakouluissa jo vuosia sitten.

Tosin kirjastojen aukeaminen helpottaa nyt merkittävästi tutkimustyössä etenemistä.

blogi14
Kuva: Heli Antila.

 

 

Advertisement