Tällä viikolla vietetään #digituki-teemaviikkoa. Etäopetuksen ja etätyön ollessa tämän vuoden digitukiviikolla monille ”uusi normaali”, ovat viikon vinkit entistäkin tervetulleempia monille.
Oma lähestymiseni digitaalisuuteen poikkeaa valtavirrasta. En yleensä jaa vinkkejä tiettyjen sovellusten käytöstä, vaan pohdin asiaa tehtävän sisällön näkökulmasta. Haluan herätellä ihmisiä miettimään siitä, MITÄ, MIKSI ja MITEN ollaan tekemässä. Ja mikä on tehokkain tapa lähestyä omaa tavoitetta.
Digitaalisuus sisältää kokeiluelementtejä. Uuden kokeilu on hienoa asia. Joskus kokeilut päätyvät käytäntöön, joskus huomataan niiden toimimattomuus. Molemmissa tilanteissa on opittu uutta.
Itseäni kiusaa digitaalisuudesta puhuttaessa se, että ajoittain syntyy vaikutelma siitä miten joku asia olisi automaattisesti parempi, kun sitä varten on hankittu mahdollisimman uutta ja tehokasta rautaa: kalliita koneita ja sovelluksia.
En kiistä tehokkuutta, mutta se syntyy ainoastaan silloin, kun välineitä ihan oikeasti osataan myös käyttää ja niiden käyttömahdollisuudet ymmärretään laajasti. Kaikki digityöläiset eivät ole ”heavy-usereita” ja heille riittävät monet ilmaiset, helpot ja yksinkertaiset sovellukset.
1. Mieti tavoitteesi huolella. Tästä syystä ensimmäinen digivinkkini onkin se, että tee pohjatyö ja suunnittelu kunnolla. Määrittele työllesi selkeät tavoitteet ja perustele ne kunnolla, ennen kuin lähdet etsimään sopivaa sovellusta.
– mihin pyrit?
– miksi pyrit juuri siihen?
– millä keinoilla voit päästä tavoitteeseesi?
– millaisia digitaalisia apuja tarvitset päästäksesi tavoitteeseen?
Tämän jälkeen voit lähteä kyselemään osaavammilta mahdollisia sovelluksia omiin tarkoituksiisi. Tarjonta on laajaa, joten sopiva löytyy varmasti, kun käyttökohde on selkeästi mietittynä.
Monesta työpaikasta löytyy digimentoreita, joiden työ digivinkkaajana ja sovelluksen alkeiden opastajana helpottuu tuntuvasti, kun he tietävät tarkat tavoitteesi.
2. Uskalla kysyä apua. Jokainen on tarvinnut sitä aloittaessaaan. Kun olet selvittänyt itsellesi tavoitteesi mahdollisimman konkreettisesti, sinun on myös helpompi pyytää apua. Nyt tiedät mitä tarvitset,
3. Pidä oma asenteesi kunnossa. Digitaalisuus on kansalaistaito. Itseään kannattaa kehittää sen suhteen, mutta se ei saa olla toiminnan itsetarkoitus. Digi on keino päästä tavoitteeseen helpommin tai tehokkaammin. Älä etsi tekosyitä, jotta voisit vältellä digitaalisia toimintatapoja. Älä myöskään pelkää virheitä: niitä sattuu kaikille. Kaikkea ei voi saavuttaa kerralla, vaan oppiminen tapahtuu pienin askelin.
