Eilinen kirjoitukseni esiintymisjännitystä sai paljon positiivista palautetta. Kiitos aktiivisuudestanne. Tämä on mielestäni osoitus siitä, kuinka monia aihe koskettaa. Esiintymiseen liittyvät jännitys- ja pelkotilat tuntuvat todellakin olevan hyvin yleisiä.
Jatkan vielä tänään saman teeman parissa.
Haluan tehdä eron sen suhteen, onko kyseessä ns. ”terve esiintymisjännitys”, jonka kanssa henkilö pärjää, vaikka tilanne tuntuu kuumottavalta ja epämiellyttävältä – vai onko jännitys henkilölle itselleen sen mittaluokan ongelma, että asiassa tarvitaan ammattiauttajaa.
Korostin eilisessä tekstissäni sitä, että en missään nimessä suosittele tilanteen välttelemistä. Näin pelkopeikko kasvaa ainaostaan suuremmaksi ja seuraavalla kerralla tilanne on vieläkin vaikeampi.
Mikä siis eteen, kun tuntuu ettei yksinkertaisesti pysty esiintymään?
Asiasta kannattaa puhua psykologin kanssa, jos tilanne on kovin hankala. Esiintymistaidon kurssit ja valmennukset ovat myös avuksi.
Myös omin avuin voi harjoitella esiintymistilanteeseen valmistautumista. Tässä muutamia vinkkejä omaharjoitteluun:
1. Arvioi omaa osaamistasi ja omia tuntemuksiasi. Tee itsestäsi puheviestinnän viestijäprofiili. Voit tehdä tämän kirjallisena, ajatuskarttana tai vaikka visuaalisena sarjakuvana. Mieti profiilissasi missä asioissa olet vahvimmillasi ja missä heikoimmillasi. On tärkeää, että löydät myös hyviä puolia itsestäsi esiintyjänä. Aseta myös realistiset tavoitteet itsellesi. Ensimmäiseksi tavoitteeksi riittää jo se, että uskallat mennä ryhmän eteen, sanoa jotain ja luoda yhden katsekontaktin ryhmään.
2. Harjoittele lyhyillä ja helpoilla tehtävillä. Tee minuutin esityksiä itsellesi rakkaista ja helpoista aiheista. Puhu vaikka lemmikeistäsi, lapsistasi, lempimusiikistasi tai mukavimmista matkakohteista. Aihe ei ole merkityksellinen, vaan tärkeää on uskaltautuminen. Yleisönä voi toimia vaikka perheesi tai paras ystäväsi. Tai sitten voit esiintyä peilille.
Viestinnän tunnilla harjoittelimme helppoja esityksiä usein Alias-korteilla. Sitäkin voin suositella. Kun olet selvinnyt ensimmäisistä helpoista tehtävistä, voit siirtyä sananselityksiin. Niihin et voi valmistautua, mutta ne eivät leikinomaisuutensa vuoksi tunnu edes esiintymisiltä. Silti voit mennä ryhmän eteen ja harjoitella katsekontaktia sanaa selittäessäsi.
3. Tee hieman haastavampia harjoituksia ja havainnollista esitykset. Luo esityksiisi selkeä struktuuri ja mieti myös havainnollistaminen. Esimerkiksi Prezi- tai Power Point -diat toimivat hyvänä muistikeinona siitä, mitä seuraavaksi pitikään sanoa. Salli itsellesi se, ettet alkuun ole ehkä se karismaattisin esiintyjä lavalla, mutta diasi ovat aina huolellisesti suunnitellut. Visuaalinen havainnollistaminen vie myös yleisön huomion pois sinusta itsestäsi.
4. Hakeudu epämukavuusalueellesi. Jos et pidä esiintymisestä, mutta haluat oppia hallitsemaan esiintymisjännitykselle: mene tietoisesti epämukavuusalueellesi ja esiinny – kuitenkin omien voimavarojesi puitteissa. Pyri aluksi lyhyisiin ja helppoihin tilanteisiin ja lisää vaikeuskerrointa vasta vähitellen.
5. Valmistaudu tilanteeseen huolella. Huippu-urheilijoillakin on kilpailupäivänä slekeät rutiininsa. Käy juoksulenkillä ja kylmässä suihkussa esityspäivän aamuna. Laita yllesi miellyttävät vaatteet, joista pidät. Syö kevyesti ennen esiintymistä. Mene esiintymispaikalle ajoissa ja tarkasta laitteistot ja tekniikan toimivuus. Kuuntele odotellessasi mielimusiikkiasi.
Jos mahdollista sijoita yleisön tuolit haluamallasi tavalla. Mieti millaisen tilan otat itse haltuun ja kuinka lähellä tai kaukana yleisöä haluat olla. Jos paikalle ei odoteta suurta yleisömäärää, voit laittaa tuolit vaikka rinkimuodostelmaan. Näin mahdollistat myös keskustelun yleisön kanssa helpommin ja olet vain yksi henkilö ringissä, vaikka oletkin pääesiintyjä. Varaa vierellesi vesilasi.
Ja rohkeasti päin vaaroja.
