
Kriisiviestinnän osaaminen nousee esille aina kaikissa yllätyksellisissä tilanteissa. Vaikka kriisi ei tarkoita välttämättä yksiselitteisesti negatiivista uutista, on kriisitilanteessa aina kyse isosta ennalta arvaamattomasta muutostilanteesta. Näin ollen kriisiin valmistautuminen ja tilanteen hallinta mediasuhteissa nousee tositilanteessa arvaamattomaan asemaan.
Sosiaalisen median aikakaudella tiedottamisessa ollaan yleensä auttamatta myöhässä. Erilaisten ”asiantuntijoiden” pöhinä ja kuhina lähtee nykyisin lähes väistämättä elämään eri kanavilla jo ennen virallisten tiedotteiden julkaisua. Voi olla hyvin haastavaa katkaista jo laajalle levinneiltä virheellisiltä huhuilta siivet.
Viime päivinä olemme jokainen saaneet seurata hyviä ja ei niin hyviä esimerkkejä kriisiviestinnästä. Peruutuksista ja muutoksista on tullut monessa organisaatiossa arkipäivää ja asioista on tiedotettu laajalti eri kanavissa niin asiakkaita kuin yhteistyökumppaneitakin. Oman kokemukseni mukaan varsin moni taho on tiedottanut. Jo se on hyvä asia.
Kriisiviestintä on laaja aihealue, johon kannattaa valmistautua ennalta huolella. Jos ennakkovalmistautuminen on jostain syystä jäänyt heikoksi, voisin kiteyttää tärkeimmät teemat kahteen tärkeään: ole nopea ja ole rehellinen.
Media saa aina lopulta valheista kiinni ja muunneltua totuutta on erittäin vaikeaa myöhemmin muuksi muuttaa. Toki asiat ja tietoisuus niistä muuttuvat myös kriisitilanteessa, joten viime viikon totuus ei aina ole sama kuin tämän viikon totuus. Muuttuviin olosuhteisiin emme kuitenkaan voi vaikuttaa.