
Sananvapautta voidaan pitää jokaisen kansalaisen perusoikeutena. Sen takaa jo perustuslaki. Onkin ollut ikävä huomata, että sananvapauden rooli on sosiaalisen median aikakaudella alkanut muuttua.
Se ei tarkoita sitä, että mitä tahansa saisi sanoa. Vihapuhe on lisääntynyt ja harkinnan unohtuessa sanotaan usein hyvinkin pahasti. Oman mielipiteensä voi ilmaista, mutta sen voi sanoa myös vastapuolta satuttamatta ja loukkaamatta.
Sananvapaus ei tarkoita sitäkään, että vasta-argumentit voivat muuttua asiattomiksi hyökkäyksiksi. Eri mieltä saa olla ja erimielisyyden saa ilmaista, mutta myös väittely voi olla sivistynyttä keskustelua, jossa toisen osapuolen näkemyksiä arvostetaan – vaikka niitä ei itse hyväksyttäisikään.
Suvaitsevaisuus koskee myös sananvapautta. Erilaiset mielipiteet voi hyvän maun rajoissa tuoda esille. Maailma on aika harvoin mustavalkoinen, joten kaipaisin asiallista keskustelua enemmän – myös sosiaaliseen mediaan. Näkisin mielelläni enemmän myös terävää ja hyvää argumentointia, joka ei sisällä loukkauksia tai asiattomia yleistyksiä.
Kenties helpommin sanottu kuin tehty, mutta mitäs jos yritettäisiin. Parhaimmillaan kiistakumppanien pitkällisistä keskusteluista saattaisikin löytyä yllättäviä näkökulmia, jolloin myös vastapuolen ajatusten ymmärtäminen helpottuisi – ja ehkä jopa oma näkemyskin muuttuisi.
Eri tavalla ajatteleminen voi olla rikkaus ja toisen erilaisista ajatuksista voi myös oppia.