Viime kuukaudet ja viikot ovat tarjonneet minulle lukuisia kiinnostavia kohtaamisia. Olen käynyt paljon innostavia keskusteluja korkeakoulujen, muiden oppilaitosten, yritysten, kehitysyhtiöiden ja hankerahoittajien edustajien kanssa.
Oma missioni on kaventaa kaupunkien ja maaseudun välistä kuilua koulutuksen ja yleisen aluekehityksen saralla. Säännöllisin väliajoin törmään siihen, että me maaseudulla asuvat ihmiset näyttäydymme muutamille ahtaissa kuplissa asuville kaupunkilaisille tyhjänpäiväisinä turhakkeina, jotka eivät tarvitse sen paremmin jatkuvaa koulutusta kuin muitakaan palveluja. Onneksi nämä skeptikot edustavat vain pientä vähemmistöä.
Totuus on nimittäin hieman toisenlainen. Esimerkiksi omassa kotikunnassani noin viidesosa asukkaista on suorittanut korkeakoulututkinnon ja kyllä täältä ihan tohtoreitakin löytyy. Eikä koulutusinto edes katso pohjakoulutusta. Lisäkoulutukselle on paljon tarvetta ja kysyntää – useilla eri aloilla. Lähes identtinen tilanne on useissa naapurikunnissa.
Ja miksi me olemme tässä tilanteessa? Siksi, että korkeakoulukaupunkeihin on liian pitkä matka. Työn ohessa opiskelu on haastavaa, jos se ei tapahdu omalla paikkakunnalla, naapurikunnassa tai verkossa. Vaikka halua olisi, meillä maalaisillakin on käytössä vain 24 tuntia vuorokaudessa ja tarvitsemme myös hyvät yöunet jaksaaksemme arjen haasteissa.
Olen keskustellut neljän eri korkeakoulun edustajan kanssa kyseisestä asiasta.
Ja kyllä.
Me koulutustarpeinemme kiinnostamme heitä ja he ovat valmiita tarjoamaan täsmäkoulutusta meille – verkossa tai omalla paikkakunnallamme. Samansuuntaisia ajatuksia on myös useammalla toisen asteen oppilaitoksella.
Jatkuva oppiminen ei tarkoita välttämättä tutkintotavoitteista opiskelua, vaan kiinnostusta on myös erikoisosaamisia kohtaan. Olen erittäin onnellinen siitä, että oma unelmani vanhusvoittoisten maaseutukaupunkien koulutustason nostamisesta ja monipuolisten koulutusmahdollisuuksien tarjoamisesta kiinnostaa myös koulutusorganisaatioita.
Haluatko sinäkin olla osa unelmaani ja kehittää koulutusta muuallakin kuin korkeakoulupaikkakunnilla? Tule mukaan keskustelemaan teemasta. Kommentoi ajatuksiani.
Ole ihmeessä yhteydessä!
