Projektit ja yrittäjyys jakavat mielipiteitä. Jos yrittäjyyttä ei löydy lähipiiristä, aihe tuntuu usein etäiseltä ja pelottavalta. Projektit taas mielletään isoina ja sekavina työkokonaisuuksina, jotka ylimääräisinä sotkevat arkista päivärytmiä.
Onneksi suurin osa ihmisistä ei miellä sanoja näin. Yrittäjyyttä voisi kuvata elämäntapana, joka tekee työstä mielenkiintoisen retken. Yrittäjämäisesti voi toimia myös palkkatyössä. Mahdollisuuksia on enemmän kuin usein ensikatsomalta huomaammekaan. Työ ei ole vain puurtamista kahdeksasta neljään, vaan siitä voi oppia nauttimaan kehittämällä sisällöistä mahdollisimman mielekkäitä ja haastavia.
Yksi tie tähän ovat projektit. Projekteja löytyy kaikilta mahdollisilta aihealueilta, joten niistä voi usein valita kaikkein kiinnostavimmat. Projektityöskentelystä saa aina paljon uutta. Onnistuakseen on hankittava uutta teoriatietoa ja kokemukset osoittavat omat toimintatavat joko toimiviksi tai uudelleen kehitettäviksi.
Opiskelussa projektit toimivat erinomaisesti. On ihan toista tehdä koulutehtävää oikealle yritykselle oikeaan tarpeeseen kuin kuvitteellisena läksynä, joka arvioinnin jälkeen joutaa silppuriin tai bittiroskikseen. Kolmaskin vaihtoehto löytyy: se ettei asiaa harjoitella lainkaan käytännössä. On helppo arvata, mikä vaihtoehdoista opettaa eniten.
Opiskelijat voivat suhtautua ennakkoluuloisesti projektityöskentelyyn, mutta lähdettyään mukaan lähes kaikki yleensä hahmottavat työskentelyn hyödyt. Toiset oppivat nopeammin, toisilla kehityskaari kestää useamman projektin ajan ja ahaa-elämykset syntyvät vasta opintojen loppusuoralla.
Projektityöskentely paineineen, aikatauluineen ja vastuineen on hyvää treeniä tämän päivän työelämää varten. Myös ristiriidat, tehtävien uusjako ja epäonnistumiset ovat osa työprojekteja.
Niistäkin oppii.
