Oppilaitoksissa käytettävät verkko-oppimisympäristöt on pyritty tekemään selkeiksi ja helppokäyttöisiksi. Moni opettaja kokeekin ne sellaisiksi, mutta opiskelijoille Moodle-maailma on haastava.
Jokainen opettaja rakentaa nimittäin oppimisympäristön eri tavalla. Osalle se on passiivinen tiedonhakupaikka, jonne voi myös palauttaa tehtäviä. Toiset odottavat oppimisympäristössä vilkasta keskustelua ajankohtaisista teemoisista sekä opiskelijodien omia linkkivinkkejä.
Joku kokoaa oppimisympäristön teemojen mukaan, toinen käyttää aikajanaa. Yksi erottelee tehtävät omaan karsinaansa, toisella ne ovat teemakokonaisuuksien yhteydessä.
Ironista on sekin, että helpottaessaan opiskelijaa opettaja tulee usein jakaneeksi liikaa näkökulmia, linkkejä ja materiaaleja. Kaavailtu innostu johtaakin lamaantumiseen suuren tavaramäärän edessä.
Oli Moodle rakennettu miten hyvänsä, totuus on kuitenkin se, että myös opiskelijat hyödyntävät saamaansa materiaalia hyvin eri tavalla. Harvassa ovat ne, jotka tutustuvat kaikkeen.
Syksyllä pidän alustuksen Moodlesta ja esteettömyydestä. Lähikuukausien aikana aionkin perhetyä siihen, millaisilla ratkaisuilla verkkoympäristöstä saataisiin käyttäjäystävällisempi ja selkeämpi.
Otan mielelläni vastaan käyttäjäkokemuksia ja hyviä vinkkejä.