Erityisopettaja luetuttaa ja jututtaa peruskoululaiset vähintään kerran vuodessa. Jos tarvetta on, tarjolla on erityistä tukea. Meillä ammattikorkeakoulussakin on tarjolla erityistä tukea. Aikuisille opiskelijoillemme ”erityinen tuki” voi olla käsitteenä vieras – ainakin jos puhutaan aikuisten erityisestä tuesta.

Tiukkojen pääsykoekierrosten jälkeenhän ammattikorkeakouluun pääsevät vain parhaat. Ja parhaat eivät voi olla erityisoppilaita.Näinkö? Jos väittämä pitäisi paikkaansa, kaikki aikuisopiskelijat suorittaisivat tutkintonsa alle neljässä vuodessa eikä kukaan keskeyttäisi.

Aikuisten erityisen tuen tarpeesta puhutaan harvoin. Ja kuitenkin aikuisen maailma sisältää paljon enemmän liikkuvia osia kuin peruskoululaisella. Lapsella on koulu, harrastukset ja kaverit. Perhe tarjoaa puitteet kaikelle edellä mainitulle. Aikuisella sen sijaan on useimmiten koulun, harrastusten ja kavereiden lisäksi myös työ sekä perhe, josta hän on vastuussa. Myös lasten harrastukset ja koulu vievät aikuisen aikaa.

Aikuisopiskelijan yhtälö voi olla välillä hyvinkin haasteellinen. Jossain vaiheessa tunnollisella puurtajalla loppuvat tunnit vuorokaudesta kesken. Opiskeltavat asiatkaan eivät aina ole ihan helppoja.

Miten voisin ohjaajana olla tukemassa opiskelijaa hänen vaikeimpina hetkinään?

Avainsanaksi nousevat luottamus ja vuorovaikutus. Kun tehtävä jää rästiin, asiasta on syytä kertoa ohjaajalle – mielellään etukäteen. Luvassa ei ole jälki-istuntoa, vaan kyseisen tehtävän kanssa voidaan sopia uudenlaisesta aikataulusta.

Jos myöhästely toistuu, on syytä käydä tuutorin kanssa keskustelua ajanhallinnasta. Ei se ole noloa, että ajanhallinta pettää. Tehtäviä tulee koko ajan lisää ja tilanne menee vain pahempaan suuntaan, jos siihen ei puututa. Ja vaikea on ohjaajana puuttua, jos ei edes tiedä syytä rästien kerääntymiselle.

Aikanaan oppimisvaikeudet koettiin laiskuuden ja tyhmyyden seuraukseksi. Tulki nta oli virheellinen, mutta jäi elämään nyt jo mnen aikuiseksi varttuneen opiskelijan aivojen takalohkoon.

Oppimisvaikeudetkaan eivät ole noloa. Niistäkin pitää puhua avoimesti. Tuskin sellaista ihmistä on olemassakaan, jolle kaikki asiat ovat helppoja. Pitää sanoa kun ei osaa. Kukaan ei voi auttaa, jos ei tiedä vaikeuksista.

Oppimisvaikeuksien taustalta voi löytyä esimerkiksi lukivaikeuksia tai hahmotushäiriöitä. Myös tarkkaavaisuushäiriöitä saattaa löytyä aikuisilta. Monille voi olla suuri helpotus saada vihdoin syy sille, miksi jotkut tietyt asiat ovat olleet jo vuosia vaikeita.

Siksi asioista kannattaa puhua – ilman kasvojen menettämisen pelkoa.

Kyllä me opettajatuutorit olemme valmiita auttamaan ja tukemaan. Ajatuksia emme kuitenkaan osaa lukea.

 

 

 

img_3745

Advertisement