Tänä vuonna on puhuttu paljon korkeakoulujen pääsykokeiden tarpeettomuudesta. Mielestäni ne eivät ole tarpeettomia, vaikka kehitettävää löytyykin.

Olen useana vuonna ollut mukana ammattikorkeakoulun pääsykokeiden järjestelyissä. Joka vuosi iloitsen hyvien hakijoiden hyvistä pistemääristä ja joka vuosi myös harmittelen sitä, miten hyviä ja potentiaalisia hakijoita jää erittäin kauas läpäisyrajan taakse.

Pääsykokeet eivät mittaa menestymismahdollisuuksia korkeakoulussa. Pärjätäkseen pääsykokeissa on kuitenkin jo hallittava monia opiskeluun liittyviä taitoja.

Päätin laatia yksinkertaisen vinkkilistan ammattikorkeakouluun hakijalle:

  1. Laadi hakemus ohjeiden mukaan. Liitä mukaan kaikki pyydetyt todistuskopiot ja tee vaadittavat ennakkotehtävät huolella. Tarkista korkeakoulujen hakijapalveluista, että kaikki lähettämäsi dokumentit ovat tulleet onnistuneesti perille.
  2. Aloita jo ennen pääsykokeita hakemasi alan opiskelu avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa. Näin saat opiskelurutiinia ja itseluottamusta. Avoimen korkeakoulun opinnot voidaan myöhemmin liittää osaksi tutkintoasi. Joissain tapauksissa niistä saa myös pisteitä pääsykokeissa. Aktiivisuudesta ja motivoituneisuudesta ne kertovat aina.
  3. Luen huolella pääsykokeiden ennakkoaineistot. Muista myös, että kyse on valtakunnallisista aineistosta, jotka ovat samat niin isoilla kuin pienilläkin paikkakunnilla. Oikotietä onneen ei ole. Sivutoimipisteissä valittujen pistemäärät nousevat hyvin samoihin lukemiin kuin isoissa kaupunkikeskuksissakin. Aineistot pitää hallita, myös vieraskieliset aineistot ja matemaattiset tehtävät kannattaa läpäistä jollain muulla pistemäärällä kuin nollalla.
  4. Henkilökohtaisessa haastattelussa kannattaa olla aina oma itsensä. Emme hae korkeakouluihin täydellisiä virheettömiä ihmisiä. Jos esität sellaista, syyllistyt näyttelemiseen. Tuo myös rohkeasti esille parhaita puoliasi. Kukaan ei ole yksiselitteisesti surkimus. Muista korostaa motivaatiotasi.
  5. Jos et kaikesta yrittämisestä huolimatta onnistunut pääsykokeissa, kysy mahdollisuutta ryhtyä polkuopiskelijaksi tai aloita opiskelu avoimessa korkeakoulussa, vaikka se vähän maksaakin. Seuraavat pääsykokeet ovat vuoden päästä ja siihen mennessä ehdit jo kerätä kopallisen opiskelukokemusta ja opintopisteitä.
  6. Älä ainakaan lannistu. Näytä koko maailmalle, että vuoden päästä olet valittujen joukossa.
Advertisement