Sisäinen motivaatio on aiheena kiehtova. Olen itse työskennellyt koko työurani mielenkiintoisissa työtehtävissä. Yhdeksästä neljään puurtaminen vain jokapäiväisen leivän eteen on minulle ajatuksenakin vieras. Miksi ihmeessä olisin hakeutunut ja kouluttautunut tehtäviin, jotka eivät minua kiinnosta?

Frank Martela ja Karoliina Jarenko listaavat teoksessaan Draivi – Voiko sisäistä motivaatiota johtaa? ihmisen neljä pyskologista perustarvetta. Itsensä toteuttamisen tarpeita näistä ovat vapaaehtoisuus ja kyvykkyys. Yhteyden kokemiseen liittyvät puolestaan yhteenkuuluvuus ja hyväntekeminen.

Pohdin ensin pitkään hyväntekemistä. Mitä se omassa työssäni tarkoittaisi? Lopulta tunnitettavat elementit olikin yllättävän helppo löytää.

Toimittajana työskennellessäni halusin artikkeleillani olla yhteiskunnallinen vaikuttaja, joskus valtakunnallisesti, toisinaan paikallisesti. Koskaan ei tosin mitannut saavuttamaani vaikutusta. En tiedä oliko sitä.

Koulutustyössä haluan herättää ihmisissä koulutusmyönteisyyttä. Haluan saada yhä useamman ymmärtämään, että tänä päivänä tarvitaan useampia tutkintoja eli mahdollisimman monipuolista osaamista.

Haluan innostaa ihmisiä elinikäisen oppimisen pariin, sillä parempi koulutustaso ei ainakaan huononna mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen ja sitä kautta oman sisäisen motivaation löytämiseen.

Töihin on kiva ryhtyä maanantaiaamuisinkin, kun työ motivoi.

Heli

Advertisement